تخصص فوریت های پزشکی یا همان اورژانس 115 که اختصارا EMS یا (Emergency Medical Services) نامیده میشود، زير مجموعه ای از مركز مديريت حوادث و فوريتهاي پزشكي مي باشد که خدمات پيش بيمارستاني را در اختیار بیماران اورژانسی قرار میدهند.
وظيفه پرسنل فوریت های رسيدگي به موارد اورژانسی و ارائه خدمات به صانحه دیدگان و بيماران مي باشد که سیستم آن در هر شهر از یک اتاق دیسپچ (Dispatch) و سایر قسمت های امدادی متشکل شده است.
تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل
فارغ التحصیل های رشته های اتاق عمل، پرستاری و فوریت های پزشکی و نیز فارغ التحصیلان رشته های مدیریت عملیات امداد و نجات و مدیریت در سوانح (طبیعی و غیرطبیعی) در صورت داشتن مدرک کاردانی پرستاری، اتاق عمل، فوریت های پزشکی یا هوشبری می توانند برای این شغل اقدام کنند.
تحصیل در رشته فوریت پزشکی
جذب اولیه در رشته فوریت پزشکی برای مقطع کاردانی انجام میگیرد و برای ثبت نام در این رشته، نفراتی که در کنکور علوم تجرلی قبول بشوند(فقط آقایون) میتوانند اقدام کنند و نیز میتوانند تا مقطع فوق لیسانس در این رشته ادامه تحصیل بدهند.
جذب دانشجو برای دانشگاه های که در آن رشته فوریت پزشکی تدریس میشود به صورت نیمه متمرکز بوده، بدین معنی که داوطلبان در دو مرحله باید نمره قبولی را کسب کنند
لیست دروس مقطع کاردانی رشته فوریت پزشکی عبارتند از:
دروس پایه:میکروبشناسی، فیزیولوژی، تشریح،زبان تخصصی، بهداشت عمومی، انگلشناسی، داروشناسی، اخلاق و مقررات حرفهای، آشنایی با سازمانهای امدادی، اصول و فنون، مراقبتها
دروس تخصصی: فرایند عملیات و اطلاعات فنی، نشانه شناشی و معاینات بدنی، جابجایی و حمل بیماری، بهداشت روان و فوریتهای روانپزشکی، احیای قلبی ریوی پایه، احیای قلبی ریوی پیشرفته (نظری/عملی)، فوریتهای داخلی 1و2، ترومای 1و2، فوریتهای پزشکی در گروههای خاص، فوریت های پزشکی در شرایط خاص، فوریت های پزشکی در بلایا، فوریت های محیطی
شرکت در کنکور و کسب رتبه و تراز قبولی
در این مرحله، داوطلبان با شرکت در کنکور سراسری علوم تجربی، رتبه و تراز مورد نیاز رشته فوریت پزشکی را کسب می کنند و پس از انتخاب رشته در این رشته پذیرفته می شوند. اما این پذیرش، پذیرش نهایی آنان نخواهد بود.
شرکت در مصاحبه: داوطلبان در این مرحله برای آزمون نهایی باید در مصاحبه شرکت کنند که نتیجه نهایی قبولی بعد از مصاحبه به داوطلب ابلاغ میشود.
شهریه دانشگاه
میزان شهریه وابسته به دانشگاهی است که داوطلب در آن قبول شده باشد، بصورتی که تحصیل در دانشگاه نوبت دوم، نیاز به پرداخت شهریه داشته اما دانشگاههای روزانه بدون پرداخت هیچ هزینه ای امکان پذیر بوده و تحصبل در آن به صورت رایگان خواهد بود.
لازم به ذکر است که پذیرش بدون کنکور رشته فوریت پزشکی تنها و تنها بر اساس سوابق تحصیلی داوطلبین انجام میشود.
در پذیرش بدون کنکور رشته فوریت پزشکی، داوطلبان در مرحله اول بر اساس سوابق تحصیلی و در مرحله دوم بر اساس مصاحبه ای که انجام می گیرد، مورد سنجش قرار می گیرند. ثبت نام بدون کنکور رشته فوریت پزشکی به صورت اینترنتی و از طریق سایت سازمان سنجش انجام می گیرد.
بازارکار متخصص فوریت های پزشکی
به دلیل تغییرات دائمی حقوق دریافتی آمار درستی از میزان حقوق تکنسین فوریت های پزشکی در کشور در دسترس نمی باشد، اما نفراتی که در اورژانس و سایر بخش های دولتی کار می کنند، مطابق با قانون مدیریت خدمات کشوری حقوق دریافت می کنند.
شرایط استخدام پرسنل
فرصت های شغلی فوریت های پزشکی
- آتش نشانی
- بیمارستان
- آمبولانس های خصوصی
- سازمان دولتی مثل مربی بهداشت مدارس
- شرکت های غیر انتفاعی و تجاری مثل گروه های نجات
- امدادگر سازمان هلال احمر
- رده های مدیریتی و نظارتی
مهارت های مورد نیاز متخصص فوریت های پزشکی
مهارت جسمانی: جابه جایی بیمار و انجام عملیات احیا بیمار
مهارت تصمیم گیری: تکنسین فوریت های پزشکی باید قادر باشد تا بهترین تصمیمات را در لحظه بگیرد و برای انجام وظایف خود زمانی برای فکر کردن ندارد.
مهارت بر قراری ارتباط: متخصص فوریت های پزشکی علاوه بر ارتباط با بیمار، باید ارتباط با اطرافیان بیمار را بلد باشد.
مهارت مدیریت: متخصص فوریت پزشکی باید قدرت سازماندهی شرایط تهدیدآمیز را داشته باشد تا انجام اقدامات اولیه برای بیمار و انتقال وی به مراکز درمانی را سریعا انجام دهد.
مهارت انجام کار تیمی: تکنسین فوریت های پزشکی افرادی هستند که با تیم پزشکی کار می کنند. بدین ترتیب افرادی که در این زمینه مشغول به فعالیت هستند، بهتر است علاقه مند به کار تیمی باشند.
مهارت بکارگیری صحیح ار تجهیزات آمبولانس: هر آمبولانسی مجهز به تجهیزات و لوازمی است که برای کمک رسانی اولیه به بیماران و آسیب دیدگان تعبیه شده اند. تکنسین فوریت پزشکی لازم است آشنایی کاملی با این تجهیزات داشته باشد و بتواند در مواقع لزوم به تنهایی از آنها استفاده کند.
مهارت حفظ اعتماد به نفس: تکنسین فوریت های پزشکی باید در مواجه شدن با شرایط سخت و دلخراش روحیه خود را حفظ کند.
وظایف متخصص فوریت های پزشکی
- معاینه اولیه و سطح کلی وضعیت و هوشیاری بیمار اورژانسی
- تماس با مرکز اورژانس و دیسپچ و پزشک مرتبط جهت دریافت راهنمایی
- استفاده از روش های و تجهیزات پیشرفته برای رفع مشکلات حاد بیمار مانند تنگی نفس، ایست قلبی و …
- دانش علم دارو و استفاده از آن
- کنترل علائم هوشیاری و حیاتی بیمار
- انجام تزریقات و پانسمان
- انجام جراحی های اولیه
- همراهی بیمار در داخل ماشین آمبولانس
- رساندن بیمار به نزدیک ترین و مناسب ترین بیمارستان یا مراکز درمانی
- کنترل موجودی تجهیزات و دارو های موردنیاز در آمبولانس ها
- ارائه اطلاعات وضعیت بیمار به مراکز درمانی
- جمع آوری گزارشات کاری روزانه
- پوشیدن لباس مرتب و آراسته همچون پلیور اورژانس یا کفش فوریت های پزشکی
شخصیت های مناسب این شغل
هر فرد برای انتخاب شغل خود در جامعه باید عوامل مختلف ای را همچون ویژگی ها و روحیات فردی، استعداد ها و مهارت ها، علاقه و شرایط خود و خانواده را درنظر بگیرد که یکی از همین موارد که اهمیت زیادی هم دارد، تیپ شخصیتی میباشد.
در شغل فوریت های پزشکی فرد بهتر است شخصیتی داشته باشد که همسو و همراستا با این حرفه باشد تا درزمان سختی ها توانایی برآمدن از پس مشکلات را داشته باشد.
منابع:
https://en.wikipedia.org/wiki/Emergency_medical_technician
https://www.salary.com/research/salary/alternate/emergency-medicine-physician-salary