سازمان اورژانس کشور یک ارگان دولتی بوده که با ارائه خدمات فوریت های پزشکی و آمبولانس (زمینی و هوایی) زیر مجموعه وزارت بهداشت و درمان قرار گرفته و مهمترین وظیفه آن انتقال مجروحان به بیمارستان می باشد.
این سازمان در سال ۱۳۵۲ پس از حادثه سالن فرودگاه مهرآباد تهران و به دلیل نبود امکانات انتقال مجروحین بیمارستان توسط دستور مستقیم محمدرضا پهلوی تاسیس شد.
معرفی و دلیل اهمیت لباس اورژانس
یکسان بودن و مناسب بودن لباس اورژانس را علاوه بر اینکه یک تصویر حرفه ای به مردم عادی میدهد بلکه میتواند با یک طرز فکر ایمنی از خیلی از سوانح برای پرسنل فوریت های پزشکی جلوگیری کند.
در همین راستا طبق سیاستگذاریهای هر کشور، البسه اورژانس و تجهیزات اورژانس فرم یکسان و خاصی خواهند داشت که این مورد در کشور ایران نیز وجود دارد به عنوان مثال در هر یک از ایالات آمریکا ممکن است شلوار مشکی/خاکی را با پیراهن سفید، سورمه ای و یا سبز و بپوشند که این مورد در همان ایالت به طور یکنواخت رعایت می شود.
اهمیت لباس فوریت های پزشکی از دید روانشناسی
پوشیدن یک لباس تمیز و مناسب در وهله اول میتواند مستقیما به مریض این تصور را بدهد که: تو می توانی به من اعتماد کنی و من یک متخصص حرفه ای هستم و می توانم شما را در ایمن ترین حالات ممکن به نزدیکترین مرکز درمانی منتقل کنم.
انتخاب البسه اورژانس با توجه به آب و هوای غالب در منطقه
قبل از پوشیدن و انتخاب کوچک مرتبط با اورژانس باید با آب و هوا، فصل و منطقه دقت کرد و هر لباس رامتناسب با آن دما و رطوبت استفاده کرد به عنوان مثال از پلیور و کاپشن ضخیم در فصل تابستان و یک محیط گرم استفاده نکرد.
دیگر موارد مهم علاوه بر پوشاک
همانطور که تمیز بودن و مرتب بودن پوشاک اهمیت دارد، بدن خود فرد نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. اینکه بدن خود فرد تمیز باشد، بوی خوب بدهد خالکوبی و تتو نداشته باشد یا اینکه حداقل در دید بیمار نباشد تا باعث ایجاد استرس و نگرانی در بیمار نشود.
فرم مصوب لباس اورژانس ۱۱۵ در ایران
طبق دستورالعمل علوم پزشکی ایران، پرسنل فوریت های پزشکی ملزم به استفاده از پوشاک و البسه یکسان و یک فرم هستند که در ادامه به صورت مختصر در مورد هر کدام از آنها توضیح خواهیم داد.
۱) پیراهن اورژانس
پیراهن فوریت های پزشکی به رنگ سفید روشن بود، و دارای دو عدد جیب درب دار و یک جفت سردوشی در قسمت سرشانه میباشد داشته باشد تا پرسنل اورژانس بتواند درجه خود را روی سردوشی لباس قرار دهند.
2) شلوار اورژانس
شلوار فوریت های پزشکی به رنگ مشکی و پارچه ای بوده و باید دارای دو عدد جیب در قسمت جلو باشد.
پشت این شلوار میتواند یک یا دو جیب داشته باشد.
3) کاپشن اورژانس
این کاپشن به رنگ سبز فسفری و سورمه ای بوده و در قسمت سینه آن آرم مصوب سازمان اورژانس کشور گلدوزی شده است که در کنار این آرم اتیکت اسمی قرار میگیرد، که نصب آن الزامی می باشد.
در حالت استاندارد امکان جداشدن آستین ها از کاپشن نیز وجود دارد.
4) پلیور اورژانس
پلیور فوریت های پزشکی از جنس پارچه بافتنی در مدل های آستین بلند(پلیور) و آستین کوتاه(ژیله) تولید می شود.
در قسمت سینه این لباس اتیکت اسمی و مصوب اورژانس نصب خواهد شد و بر روی پیراهن پوشیده میشود.
5) کفش اورژانس
پرسنل اورژانس ملزم به پوشیدن کفش فرم و مصوب این سازمان بصورت بندی یا بدون بند و به رنگ مشکی هستند.
این کفش در بازار از جنس چرم طبیعی و مصنوعی (فوم) وجود دارد که قیمت و کیفیت آنها متفاوت هستند.
6) آرم و علائم اورژانس
پرسنل فوریت های پزشکی موظفند تا تنها از آرم های مصوب این سازمان استفاده کننده به این صورت که از
- سردوشی اورژآنس: در قسمت سرشانه پیراهن یا پلیور
- ستاره حیات/آرم آویز اورژانس: در قسمت سینه
- آرم تکنسین فوریت های پزشکی/اینترمدیت/پارامدیک: در قسمت بازوی پیراهن
- گل یقه: در قسمت یقه پیراهن
استفاده می شود.
نتیجه گیری:
همانطور که به طور مفصل در بالا توضیح دادیم پرسنل فوریت های پزشکی موظف هستند تا در راستای حفظ ایمنی و اعتماد به نفس خود در کار و نیز کسب اعتماد و ایجاد آرامش در مریض خود از پوشش مرتب و تمیز و مصوب استفاده کرده و تا حد امکان از داشتن ظاهری عجیب و خالکوبی و تتو دوری کنند همچنین در هر فصل و منطقه جغرافیایی از لباس متناسب با آن زمان و مکان استفاده کنند.
منابع:
https://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%B3%D8%A7%D8%B2%D9%85%D8%A7%D9%86_%D8%A7%D9%88%D8%B1%DA%98%D8%A7%D9%86%D8%B3_%DA%A9%D8%B4%D9%88%D8%B1