قسمت های اصلی هواپیما

قسمت های اصلی هواپیما

با توجه به پیشرفت صنعت هوافضا و هوانوردی، امروزه ما شاهد طیف گسترده ای از وسایل پرنده با سرنشین و بی سرنشین هستیم که در زمینه های گونان تاثیراتی بسیار خوبی را بر زندگی مردم گذاشته اند.

هواپیماها هم مانند سایر وسایل ساخته شده به دست بشر دارای اجزاء و قسمت های مختلفی هستند که توسط اتصال دهنده های گوناگونی مانند پرچ، پیچ، جوش، چسب و … به یکدیگر ساخته شده اند.

در یک هواپیما قطعات بسیار زیادی وجود دارد، ما در این بخش قصد داریم تا شما رو بصورت مختصر با قسمت های اصلی آن آشنا کنیم که به 5 مؤلفه اصلی تقسیم بندی میشوند.

برای اطلاعات بیشتر با خلبان مشاور همراه باشید…

5 قسمت اصلی در یک هواپیما

اجزاء اصلی هواپیما
اجزاء اصلی هواپیما

1- بدنه هواپیما ( Fuselage )

بدنه هواپیما
بدنه هواپیما

بدنه هواپیما که مهمترین و عمده ترین قسمت هواپیما نیز بوده در واقع محلی مناسب برای جاسازی و نگهداری بسیاری از دستگاه ها و قطعات اصلی هواپیما میباشد.

بسته به نوع هواپیما (مسافربری، باربری، شکاری، سوخت رسان و…)دیگر اجزاء مهم آن نظیر کاکپیت خلبان، کابین مسافران، تانکهای سوخت،  محموله، مهمات و غیره در داخل این قسمت از هواپیما قرار میگیرند.

در اکثر هواپیماها بدنه سایر قسمت ها و قطعات نظیر بال، دم، سیستم پیشرانه هواپیما و ارابه فرود را بطور مستقیم یا غیر مستقیم به خود متصل میکند اما وظیفه اصلی بدنه تامین فضای لازم برای مسافران به همراه بار آنها میباشد.

2- بال هواپیما (Aircraft Wing)

بال های هواپیما
بال های هواپیما

بال های هواپیما بعد از بدنه، یکی از مهمترین قسمت یک هواپیما محسوب می شوند، هواپیما برای به پرواز درآمدن به بال نیاز دارد.

بیشتر وزن هواپیما در طول پرواز بر روی بال های میباشد، نحوه عملکرد بال ها به صورتی است که پس از سرعت گرفتن هواپیما به سمت جلو و برخورد هوا به سطح بال، به دلیل اختلاف فشاری که بین هوای پایین و بالای بال وجود دارد، این اختلاف فشار باعث اوج گرفتن و بالا رفتن هواپیما میشود.

طراحی بال از لحاظ سطح مقطع و شکل ظاهری علاوه برسرعت گرفتن و اوج گرفتن هواپیما بر روی تحمل وزن هواپیما تاثیر بسیار زیادی دارد.

اجزاء داخلی بالها را میتوان به دو بخش کلی تقسیم کرد:

الف-اجزاء طولی:

اسپارها (Spars) به عنوان تیرهای نگهدارنده بال و استرینگرها (Stringers) ها منظور کمک کردن به اسپارها و پر کننده های فضاهای خالی داخل بال

ب- اجزاء عرضی:

 ریب ها (Ribs) به جهت ایجاد قالب ایرفویل در طول بال و نیم ریب ها که بین ریبها در جاهایی مثل لبه حمله و لبه فرار بال جای می گیرند.

3- قسمت انتهایی هواپیما (Empennage) 

قسمت انتهایی هواپیما
قسمت انتهایی هواپیما

از دیگر قسمت های مهمی که تاثیر بسیار زیادی بر عملکرد هواپیما دارد میتوان به قسمت انتهایی هواپیما اشاره کرد.این مجموعه شامل دم هواپیما، سکان های افقی و سکان های عمودی میباشد.

وظیفه این سکان ها علاوه بر ایجاد تعادل و ثبات هواپیما در پرواز، هدایت هواپیما در محورهای عمودی و افقی نیز میباشد.

سکان های افقی (horizontal stabilizer) در انتهای بدنه و معمولا روی سکان های عمودی سوار می کنند و حرکت هواپیما را در بالا و پایین رفتن هواپیما کنترل میکند.

سکان عمودی (vertical stabilizer) این سکان به طور عمودی و در انتها ی بدنه، بین دو سکان افقی چپ و راست قرار دارد و حرکت هواپیما را در چپ و راست رفتن هواپیما کنترل میکند.

4- ارابه فرود ( Landing Gear )

ارابه فرود
ارابه فرود

ارابه فرود قسمتی از هواپیما میباشد که در هنگام توقف یا حرکت بر روی زمین از آن استفاده میشود. در اکثر هواپیماها ارابه های فرود از چندید چرخ تشکیل میشود (همچون هواپیمای بوئینگ ۷۸۷) اما هستند وسیله های پرنده ای که بجای چرخ در آنها از اسکی (به منظور نشستن بر روی برف و یخ) و یا محفظه هوا (برای نشستن بر روی آب)بکار رفته است.

در اکثر هواپیماها سیستم ارابه فرود در قسمت‌ بالها، بدنه و یا زیر دماغه هواپیما جای دارند که پس از یلند شدن هواپیما از روی زمین به منظور کاهش نیروی پسا جمع می‌شوند.

5- سیستم پیشرانه (power plant)

سیستم پیشرانه
سیستم پیشرانه

وظیفه اصلی سیستم پیشرانه و یا موتور هواپیما ایجاد نیروی رو به جلو که تراست(trust) نام دارد میباشد. با توجه به نوع هواپیما و طراحی آن، محل قرار گرفتن موتور در آنها متفاوت میباشد و ممکن است در زیر بدنه، کنار بدنه، داخل سکان عمودی و جاهای دیگر هواپیما قرار گرفته باشد.

انواع موتور هواپیما به طور کلی به دو گروه اصلی موتورهای پیستونی و موتورهای جت تقسیم بندی می شوند.

منابع

https://study.com/academy/lesson/parts-of-an-airplane.html

https://www.flightliteracy.com/major-components-of-an-aircraft/

https://www.macmillandictionary.com/thesaurus-category/british/parts-of-aircraft

خلبان مشاور
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *