
خلبان شدن به معنای کسب اطلاعات جدید در زمینه علم هوانوردی و علم پرواز و اخذ گواهینامه های مرتبط و ارتقا به سطوح بالاتر در علم هوافضا میباشد.
همان طور که در هر شغلی درجاتی جهت شناسایی و نشان دادن تجربه و سطح سازمانی کارکنان با هدف تعیین سلسله مراتب و مشخص سازی میزان خبرگی و علم نفرات وجود دارد، رشته خلبانی نیز از این قاعده مستثنی نبوده و دارای درجاتی جهت اعطا به خلبانان می باشد.
در حوزه خلبانی این درجات بر اساس ساعت پرواز و نیز مدرک فرد خلبان تنظیم شده است که نشان دادن آن سطح با نصب درجه یا ریت خلبانی بر روی لباس خلبانی مشخص میشود. لازم به ذکر است که این ریت ها به دو صورت بر روی لباس خلبانی نصب میشوند: 1-نصب بر روی سرشانه 2- نصب بر سرآستین کت یا مانتو خلبانی
نشان دادن لول یا جایگاه خلبان از روی خطوطی که بر روی این درجات وجود دارد مشخص میشود، این ریت ها علائم قراردادی در کشور های مختلف میباشند و در بین شرکت های مختلف هواپیمایی متنوع میباشند. در ادامه مطلب با انواع ریت های خلبانی مرسوم در ایران آشنا خواهیم شد:
انواع ریت خلبانی بر اساس تعداد خطوط
1-ریت خلبانی یک خط خلبانی
این ریت اولین ریت در شروع کار بوده و با نشستن سرکلاس های خلبانی به فرد داده میشود و در ادامه آموزش های تئوری و عملی تا قبل از سولو شدن(پرواز تک نفره) همراه او خواهد بود.

2-ریت خلبانی دو خط خلبانی
بعد از سولو شدن استاد خلبان ریت جدید که دارای دو خط موازی بوده را به دانشجوی خلبانی تقدیم میکند. این ریت تا قبل از دریافت مدرک cpl خلبانی همراه فرد میباشد.

3-ریت خلبانی سه خط خلبانی
پس از قبولی در آزمون cpl و تایید شدن توسط امتحان گیرنده سازمان هواپیما کشوری به خلبان داده میشود و تا قبل از نائل شدن به کپتین شدن همراه وی میباشد.

4-ریت خلبانی چهار خط خلبانی
پس از کپتین شدن و نائل آمدن به این درجه نیز این ریت به خلبان داده میشود.
